KURS WORDPRESS BEZBEDNOSTI

Sigurnost wordpress-a je tema od izuzetnog značaja za svakog vlasnika web sajta. Google svakoga dana stavi na crnu listu preko 10.000 sajtova zbog zlonamernog softvera i oko 50.000 zbog “phishing”-a.

Ako ozbiljno shvatate svoj sajt, onda morate da obratite pažnju na najbolje prakse iz bezbednosti. U ovom kratkom kursu ćemo Vam pokazati najbolje savete kako da zaštitite Vaš wordpress sajt od hakera i zlonamernog softvera.

Zašto je bezbednost važna?

Iako je worpress veoma sigurna platforma postoje mnoge stvari koje svako može da poboljša i ispravi radi sigurnosti.

Hakovan worpress sajt može da nanese ogromnu finansijsku štetu  Vašem biznisu kao i štetu reputaciji firme. Hakeri mogu da ukradu važne informacije, lične podatke korisnika, instaliraju viruse, pa čak i da ih pošalju korisnicima.

Takođe može da Vam se desi da morate da platite naknadu hakerima samo da biste povratili pristup Vašem sajtu.

Ako je sajt deo Vašeg biznis, kao što vlasnici fizičkih radnji štite svoju radnju od provalnika tako i vi treba da zaštitite Vaš biznis na internetu.

Redovno ažurirajte!

WordPress se uobičajeno ažurira sam, ali to su neke sitne promeni i ispravke bagova. Za nove verzije morate ručno da pokrenete “update”.

Takođe wordpress dolazi sa mnoštvom tema i “plug-in”-ova koji takođe sa vremena na vreme moraju da se ažuriraju. Postoji opcija za automatsko ažuriranje dodataka.

Ta ažuriranja su ključna za bezbednost sajta, stoga budite sigurni da su Vam wordpress core, teme i dodaci uvek u najnovijoj verziji.

Jake lozinke

Najkorišćeniji način hakovanja wordpress je preko “provaljene” lozinke. To možete učiniti težim ako koristite jake lozinke na Vašem sajtu. Ne samo za wordpress admina, nego i za FTP naloge, baze podataka, hosting i mejl adrese.

Vaša lozinka treba da sadrži kombinaciju velikih i malih slova, znakova, brojeva i kao takva biće teža da se otkrije.

Mini kurs zaštite wordpressa

Napravili smo jednostavan, besplatan kurs koji će Vam uz minimalno znanje pomoći da oboezbedite sajt u nekoliko jednostavnih koraka. Sve što treba da uradite je da se prijavite!